Uvoz, trgovina i savjetovanje u sektoru plastifikacije i obrade metalnih površina

Odmašćivanje, uklanjanje oksida, uklanjanje laka, fosfatiranje

Višenamjenski odmašćivač bez pjene - RHUTTEN KD 370

RHUTTEN KD 370 je alkalni proizvod za odmašćivanje metalnih površina od aluminija, bakra i njihovih legura. Aktivne tvari omogućuju uklanjanje jakih masnoća i ulja bez posljedica na površinama koje se obrade. RHUTTEN KD 370 može se koristiti u svim procesima gdje deterdžent ne smije stvarati pjenu kao što su; mašine za pranje djelova, tuneli s prskalicama, cilindričnim kadama (kade s bubnjemj) itd. Proizvod je djelotvoran pri temperaturi od 35ºC - 50ºC.

PRIMJENA:

Proizvod razrijediti s vodom u koncentraciji od 1% do 5% ovisno prema namjeni i jačini nečistoće.

Art. 220663 kg 25
Art. 200809 kg 200
Art. 200810 kg 1000

Odmašćivanje u uklanjanje oksida s bakra i njegovih legura - RHUTTEN Dex Cu 1014

Kiselinsko sredstvo za odmašćivanje i uklanjanje oksida i patine svih vrsta za bakar i njegove legura. Mješavina posebnih aktivnih tvari omogućuje lako uklanjanje čestica masti i ulja te oksidnih slojeva koji su prisutni na površini. Nakon korištenja RHUTTEN Dex Cu 404 daje homogenu i sjajnu površinu.

PRIMJENA:

RHUTTEN Dex Cu 1014 koristi se uranjanjem u vodenu otopinu koncentracije između 3 i 5%. Radna temperatura 50ºC. Vrijeme uranjanja ovisi o vrsti oksida kojeg se namjerava dekapirati. Nakon dekapiranja površinu je potrebno isprati s vodom.

NAPOMENE:

Ne koristiti na aluminijskim i željeznim površinama

Art. 200806 30 kg

Tekuće sredstvo za dekapiranje INOX-a - RHUTTEN Dec L621

RHUTTEN Dec L621 je jako kiselo sredstvo za dekapiranje INOX-a koje se koristi uranjanjem. Posebna mješavina anorganskih kiselina omogućuje uklanjanje oksida s metalnih površina.

PRIMJENA:

Odmastiti materijal prije postupka dekapiranja. Razrijediti proizvod s vodom u koncentraciji od 20 - 30%. Radna temperatura je između 20 ºC i 30 ºC. Vrijeme uranjanja ovisi o vrsti oksida kojeg se namjerava dekapirati. Nakon dekapiranja za potpuno uklanjanje oksida površinu isprati vodom pod pritiskom.

Art. 200793 30 kg

GEL za dekapiranje INOX-a - RHUTTEN Dec G603

RHUTTEN Dec G603 je proizvod u obliku gela specijalno formuliran za dekapiranje materijala od INOX-a. Posebna mješavina anorganskih kiselina omogućuje uklanjanje oksida s metalnih površina koje se ne mogu obrađivati uranjanjem.

PRIMJENA:

 • Odmastiti materijale prije postupka dekapiranja. Proizvod nanositi ravnomjerno s kistom. Ostaviti djelovati cca. 1 sat ovisno o vrsti oksida. Nakon dekapiranja, da biste skroz uklanili oksid, površinu ispirite vodom pod visokim pritiskom.

Art. 200801 kg 10

Deterdžent za najtvrdokornije masnoće - RHUTTEN Prelav R.H.A. 308

RHUTTEN PRELAV R.H.A. 308 je alkalno sredstvo za uklanjanje nečistoća organskog i anorganskog porijekla. U koncentracijama prema potrebi i namjeni. Ne nagriza površine s kojima dolazi u dodir. Plastičnim i gumenim materijalima vraća početni izgled. Jaka alkalna formulacija u koju je ukomponirana smjesa tenzida čini ga snažnim emulgatorom što omogućava uklanjanje i najtvrdokornijih masnoća s raznih podloga.

Praone s valjcima: postrojenje mora usisati cca. 35-50 ml proizvoda u jednom ciklusu.

Preko rezervoara pod pritiskom: razrijediti na 2% do 3% za vanjsko pranje.

Preko rezervoara pod pritiskom: razrijediti na 5% do 8% za unutarnje čiščenje cisterni ovisno o nečistoći.

PAŽNJA: ne dopustiti da se proizvod osuši na tretiranim površinama prije ispiranja. Izbjeći rad na posebno toplim površinama. U zimskom periodu povećati koncentraciju.

Art. 200789 kg 25
Art. 220823 kg 1000

Odmašćivanje industrijskih metalnih dijelova - RHUTTEN S27

RHUTTEN S27 je alkalno sredstvo za odmašćivanje predviđeno za industrijsku primjenu, specifično za tvrde površine i metalne dijelove. Aktivne tvari u njegovom sastavu odlično vlaže površinu i stvaraju emulziju koja lako uklanja i tvrdokorne mrlje poput ulja i masti. Koristi se prilikom čišćenja strojeva i industrijskih pogona, u bravarskim radionama, odjelima za održavanje, automehaničarskim radionama itd. Proizvod RHUTTEN S27 moguće je primjenjivati na više načina, s obzirom da je alkalni moguće ga je koristiti s tlačim prskalicama i mini-wash-em. Također se predmeti mogu uranjati u otopinu ili ga se može nanositi pomoću četki ili spužvi.

PRIMJENA:

 • mini-wash-om: razrijediti proizvod 1:4 do 1:10 sa vodom ovisno o stupnju prljavštine
 • tlačnom prskalicom: razrijediti proizvod 1:3 do 1:8 sa vodom, prskati na površinu, ostaviti djelovati i zatim ispirati po mogućnosti pod visokim pritiskom.

PAŽNJA: ne ostavljati proizvod da se suši na površini prije ispiranja. Ne raditi na toplim površinama. Za dijelove iz aluminija i legura savjetujemo napraviti test kompatibilnosti sa proizvodom, smanjujući koncentraciju za primjenu.

Art. 220895 kg 25

Odmaščivanje čelika i pocinčanog čelika - RHUTTEN RhuCLEAN 155 TM

RHUTTEN RhuCLEAN 155 TM, energična alkalna tekućina namijenjena za odmašćivanje površina od čelika i pocinčanog čelika, a s obzirom da se tamponira, namijenjena je i za pripremno premazivanje aluminija. Ovo sredstvo ne sadrži tenzide zbog jake alkalnosti i mora se koristiti u kombinaciji s prikladnim dodatkom za pranje. Zahvaljujući njegovoj posebnoj formulaciji, savršeno se može isprati budući da tretirana površina ima veliki stupanj kvašenja.

PRIMJENA:

Prskanjem:

 • koncentracija: 15-30 g/L
 • temperatura: 40 - 60 ºC
 • vrijeme kontakta: 2 - 3 min

Uranjanjem:

 • koncentracija: 30 - 50 g/L
 • temperatura 40 - 60 ºC
 • vrijeme kontakta: 4 - 6 min

Art. 200923 kg 25

Odmašćivač za željezne materijale - RHUTTEN TONER L20

RHUTTEN TONER L20 je alkalno sredstvo za učinkovito odmašćivanje željeznih površina. Koncentracija sredstva ovisi o prirodi zamaščenja. Površinski aktivne tvari dovode do smanjenja površinske napetosti vode. Zbog smanjenja površinske napetosti dolazi do boljeg kvašenja željezne površine. Sredstvo također odlično emulgira što pospješuje uklanjanje masnih nečistoća.

PRIMJENA:

URANJANJEM: prirediti vodenu otopinu sredstva u koncentraciji od cca. 1,5 % i radnoj temperaturi od 40-50 ºC

Art. 220699 kg 30
Art. 220700 kg 1200

Ubrzivač stvaranja zaštitne prevlake - RHUTTEN RhuADD 030 TM

Aditiv za obradu pocinčanih materijala koji se koristi kao ubrzivač stvaranja fosfatne prevlake na metalnoj površini. Naime, RHUTTEN RhuADD 030 TM u svom sastavu ima jaki oksidans koji uzrokuje jače nagrizanje metala što ubrzava proces stvaranje fostatne prevlake na metalu i ujedno utječe na povećanje njene kvalitete što je od iznimne važnosti u daljnem procesu bojanja/lakiranja. Dodatkom RHUTTEN RhuADD 030 TM dobiva se kompaktnija fosfatna prevlaka na pocinčanim materijalima.

PRIMJENA:

Proizvod je potrebno dodati u postojeću otopinu za obradu metala u koncentraciji od 0,5 do 1 %.

Art. 200925 kg 25

Pojačivač odmašćivanja - RHUTTEN RhuADD 115 TM

Aditiv koji se koristi kao dodatak u otopinu za odmašćivanje. Naime, RHUTTEN RhuADD 115 TM je proizvod čiji su glavni sastav molekule tenzida koje se sastoje od hidrofilne i hidrofobne dugolančane ugljikovodične skupine. Tenzidi se u vodenoj otopini u monomolekularnom sloju nakupljaju na granici faza, i to tako da se hidrofilni dio orijentira prema vodenoj, a hidrofobni prema organskoj fazi (tvari kao ulje, masnoće i druge organske nečistoće) te na taj način djelotvorno uklanjaju masnoće s metalnih površina. Primjenjuje se ukoliko dolazi do pojave kratera na površini boje/laka koje su prouzrokovane sitnim česticama ulja/masti na površini metala prije nanošenja boje/laka u prahu. Naime, nanošenjem boje/laka prekrivaju se zaostale čestice ulja i masti koje nakon pečenja otvaraju kratere na površini.

PRIMJENA:

Sredstvo dodati u koncentraciji od 10 do 35 % prema postojećoj otopini za obradu metala. Kako bi sredstvo bilo djelotvorno temperatura kupke ne smije biti manja od 30 ºC.

Art. 200989 kg 25

Fosfatno sredstvo za odmašćivanje - RHUTTEN RhuPHOS 023 TM

RHUTTEN RhuPHOS 023 TM kiselinsko je sredstvo za odmašćivanje i fosfatiranje željeznih materija. Za razliku od RHUTTEN RhuPHOSS 005 TM u svome sastavu ne sadrži jake oksidanse za nagrizanje površine pa se iz toga razloga može primjenjivati mini-washom. Može se koristiti za odmašćivanje i fosfatiranje željeznih materijala za koje nije potreban oksidans kao za cinčane i aluminijske površine. Kao RHUTTEN RhuPHOS 005 TM na metalnoj površini stvara fosfatnu prevlaku koja ima antikorozivni efekt te je odlična podloga za bojanje/lakiranje zbog svoje karakteristične kristalne strukture koja omogućuje adheziju boje na površini.

PRIMJENA:

RhuPHOS 023 TM isključivo se nanosi prskanjem pri dolje navedenim uvjetima:

 • koncentracija: 10 - 30 g/L
 • temperatura: 40 - 55 ºC
 • tlak. 1 - 1,5 bara
 • vrijeme dodira: 1-3 min

Art. 200876 kg 25
Art. 200877 kg 220
Art. 200878 kg 1100

Sredstvo za odmašćivanje i fosfatiranje - RHUTTEN RhuPHOS 005 TM

Multimetalno kiselinsko vrlo snažno sredstvo za odmašćivanje koje ujedno sadrži fosfate i oksidans za nagrizanje površine metala. Naime, prisutni tenzidi (površinski aktivne tvari) uklanjaju ulja i masti dok prisutni oksidansi uklanjaju prirodno prisutni oksidni sloj metala na površini te potom nagrizaju sami metal koji se otapa te reagira s fosfatima stvarajući na površini fosfatnu prevlaku koja ima antikorozivni efekt. Nastali fosfati na metalnoj površini odlična su podloga za bojanje/lakiranje, zbog svoje karakteristične kristalne strukture povećavaju specifičnu površinu (hrapava površina) što rezultira puno većom adhezijom boje u odnosu bez fosfatne prevlake Prema tome pruža niz mogućnosti pri rješavanju problema obrade i pripreme željeznih, aluminijskih i cinčanih podloga prije nanošenja boje u prahu za plastifikaciju

NAČIN UPORABE:

 • Prskanjem
 • Uranjanjem

Art. 200867 kg 25
Art. 200868 kg 220
Art. 200869 kg 1100

O nama

Tehnoprah d.o.o. sa sjedištem u Pitomači je specijalizirano poduzeće koje se bavi uvozom, trgovinom i savjetovanjem u sektoru plastifikacije i obrade metalnih površina. Naši proizvodi i usluge stvaraju jednu cjelinu, što znači sva rješenja za obradu, predobradu metala i plastifikaciju na jednoj adresi.

Surađujemo isključivo sa certificiranim dobavljačima prema ISO standardu, Qualicoat, i TÜV Njemačka, što dugoročno jamči visoku kvalitetu proizvoda ali i usluga te post prodajnu podršku. Sa našim prodajnim programom pokrivamo 85% potreba u sektoru.